Ligawa wołowa – co to za mięso i jak je przygotować?

Charakterystyka ligawy
Ligawa wołowa to część udźca, będąca chudym, dobrze umięśnionym fragmentem tylnej części tuszy. Ze względu na swoją strukturę bywa nazywana „fałszywą polędwicą”. Jest mięsem uniwersalnym – nadaje się zarówno do duszenia, gotowania, jak i pieczenia. Można z niej przygotować sztufadę, delikatne roladki, carpaccio, a także wykorzystać ją do tańszej wersji tatara.

Ligawa jest relatywnie niedroga – w supermarketach kilogram kosztuje zazwyczaj od 45 do 55 zł, choć u lokalnych rzeźników cena może być wyższa. Dzięki swojej dostępności i wszechstronności świetnie sprawdza się zarówno na codzienny obiad, jak i w daniach świątecznych czy przekąskach na przyjęciach.

Przepis na sztufadę z ligawy wołowej

Składniki:

  • 1 kg ligawy wołowej

  • 2 cebule

  • 2 marchewki

  • 100 g surowej słoniny

  • 4 ząbki czosnku

  • 3 łyżeczki suszonego tymianku

  • 2 łyżeczki suszonego rozmarynu

  • 2 łyżeczki suszonego cząbru

  • 2 łyżki masła

  • olej rzepakowy

  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z miękkim masłem, tymiankiem, rozmarynem i cząbrem.

  2. Natrzeć mięso przygotowaną mieszanką i odstawić na 3 godziny w chłodne miejsce.

  3. Cebulę pokroić w piórka, marchewkę i słoninę w słupki. W mięsie zrobić nacięcia i włożyć w nie warzywa oraz słoninę.

  4. Obsmażyć mięso z każdej strony na rozgrzanej patelni, następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec ok. 40 minut w 220°C.

  5. W trakcie pieczenia polewać mięso powstającym sosem.

  6. Po wyjęciu z piekarnika odczekać kilka minut, następnie pokroić w plastry. Podawać z puree ziemniaczanym, kaszą lub lekką sałatką.

Steki z ligawy wołowej

Składniki:

  • 5 plastrów ligawy wołowej

  • 5 łyżeczek oliwy

  • 5 łyżeczek masła

  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Na 3–4 godziny przed smażeniem wyjąć mięso z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej. Skropić oliwą i oprószyć pieprzem.

  2. Rozgrzać patelnię, roztopić masło i smażyć steki po około 3 minuty z każdej strony – zbyt długie smażenie spowoduje, że mięso stanie się suche.

  3. Odstawić na 3–4 minuty, następnie posolić. Podawać z młodymi ziemniakami lub sałatą lodową z pomidorami.

Ligawa w sosie własnym

Składniki:

  • 400 g ligawy

  • 4 łyżki oliwy z oliwek

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • 2 duże cebule

  • 2 liście laurowe

  • 0,5 łyżeczki przyprawy typu Vegeta

  • 1 łyżka słodkiej papryki mielonej

  • 100 ml śmietany 12%

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 łyżka mąki

  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Cebulę obrać, pokroić w piórka i zeszklić na oliwie.

  2. Dodać plastry ligawy, posolić i dusić chwilę pod przykryciem.

  3. Zalać wodą tak, aby mięso było przykryte. Dodać ziele angielskie, czosnek, Vegetę i liście laurowe. Dusić 10 minut.

  4. Wyjąć mięso, sos przyprawić papryką i zblendować na gładko. Zagotować ponownie.

  5. Śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną sosu, następnie wlać do garnka. Doprawić solą i pieprzem, włożyć mięso i jeszcze chwilę dusić.