Charakterystyka ligawy
Ligawa wołowa to część udźca, będąca chudym, dobrze umięśnionym fragmentem tylnej części tuszy. Ze względu na swoją strukturę bywa nazywana „fałszywą polędwicą”. Jest mięsem uniwersalnym – nadaje się zarówno do duszenia, gotowania, jak i pieczenia. Można z niej przygotować sztufadę, delikatne roladki, carpaccio, a także wykorzystać ją do tańszej wersji tatara.
Ligawa jest relatywnie niedroga – w supermarketach kilogram kosztuje zazwyczaj od 45 do 55 zł, choć u lokalnych rzeźników cena może być wyższa. Dzięki swojej dostępności i wszechstronności świetnie sprawdza się zarówno na codzienny obiad, jak i w daniach świątecznych czy przekąskach na przyjęciach.
Przepis na sztufadę z ligawy wołowej
Składniki:
-
1 kg ligawy wołowej
-
2 cebule
-
2 marchewki
-
100 g surowej słoniny
-
4 ząbki czosnku
-
3 łyżeczki suszonego tymianku
-
2 łyżeczki suszonego rozmarynu
-
2 łyżeczki suszonego cząbru
-
2 łyżki masła
-
olej rzepakowy
-
sól, pieprz
Przygotowanie:
-
Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z miękkim masłem, tymiankiem, rozmarynem i cząbrem.
-
Natrzeć mięso przygotowaną mieszanką i odstawić na 3 godziny w chłodne miejsce.
-
Cebulę pokroić w piórka, marchewkę i słoninę w słupki. W mięsie zrobić nacięcia i włożyć w nie warzywa oraz słoninę.
-
Obsmażyć mięso z każdej strony na rozgrzanej patelni, następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec ok. 40 minut w 220°C.
-
W trakcie pieczenia polewać mięso powstającym sosem.
-
Po wyjęciu z piekarnika odczekać kilka minut, następnie pokroić w plastry. Podawać z puree ziemniaczanym, kaszą lub lekką sałatką.
Steki z ligawy wołowej
Składniki:
-
5 plastrów ligawy wołowej
-
5 łyżeczek oliwy
-
5 łyżeczek masła
-
sól, pieprz
Przygotowanie:
-
Na 3–4 godziny przed smażeniem wyjąć mięso z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej. Skropić oliwą i oprószyć pieprzem.
-
Rozgrzać patelnię, roztopić masło i smażyć steki po około 3 minuty z każdej strony – zbyt długie smażenie spowoduje, że mięso stanie się suche.
-
Odstawić na 3–4 minuty, następnie posolić. Podawać z młodymi ziemniakami lub sałatą lodową z pomidorami.
Ligawa w sosie własnym
Składniki:
-
400 g ligawy
-
4 łyżki oliwy z oliwek
-
4 ziarna ziela angielskiego
-
2 duże cebule
-
2 liście laurowe
-
0,5 łyżeczki przyprawy typu Vegeta
-
1 łyżka słodkiej papryki mielonej
-
100 ml śmietany 12%
-
1 ząbek czosnku
-
1 łyżka mąki
-
sól, pieprz
Przygotowanie:
-
Cebulę obrać, pokroić w piórka i zeszklić na oliwie.
-
Dodać plastry ligawy, posolić i dusić chwilę pod przykryciem.
-
Zalać wodą tak, aby mięso było przykryte. Dodać ziele angielskie, czosnek, Vegetę i liście laurowe. Dusić 10 minut.
-
Wyjąć mięso, sos przyprawić papryką i zblendować na gładko. Zagotować ponownie.
-
Śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną sosu, następnie wlać do garnka. Doprawić solą i pieprzem, włożyć mięso i jeszcze chwilę dusić.